Cum îţi dai seama că ai tăi îţi spun că e timpul să te muţi

Citeam în dimineaţa asta o ştire despre un american de 30 de ani care nu a prins mesajele pe care le tot primea de la ai lui, cum că e timpul să părăsească şi el cuibul. Oamenii au încercat să îi explice în fel şi chip că a sosit momentul să fie independent, să îşi ia un job, să  get a life. Ăsta mic, nimic. Aşa că oamenii au luat-o pas cu pas.

I-au lăsat hint-uri prin casă. Au ajuns să se comporte ca hărţuitorii de la call center care te sună din 2 în 2 zile să îţi reamintească de factura restantă şi i-au lăsat 5 notificări pe bileţele împrăştiate prin casă.

Părinţii i-au dat sfaturi cu paşii următori şi s-au oferit să îi plătească 1100 de dolari ca să îl ajute să îşi găsească o locuinţă. Nimic nu l-a convins pe bărbatul de 30 de ani care îşi dorea doar să rămână la el în camera lui de băiat. Peter Pan much? După eforturi susţinute a mai rămas o singură opţiune. Tribunalul. Aşa că s-au judecat şi judecătorul a decis că e timpul ca tipul să părăsească locuinţa.

În România tinerii se mută de acasă la 28 de ani

Eu am plecat la 22 deşi eram din Bucureşti şi toţi prietenii mei s-au întrebat cum de aleg să stau în chirie în loc să rămân la mama acasă. Nu înţelegea nimeni cum pot renunţa la confortul masă+casă+utilităţi plătite de altcineva, dar eu am ştiut mai bine. Vine o vreme în care e timpul să evoluezi şi dacă nu faci un pas în afara zonei de confort, rămâi blocat. Nu, nu aveau ai mei apartament în care să stau şi nici nu mi-a dat nimeni vreodată bani de chirie. Asta m-a responsabilizat, dar a venit la pachet cu independenţă totală.

Statisticile Eurostat arată că în România fetele pleacă de acasă la 25 de ani şi băieţii, ca americanul din poveste, la 30. Există şi o explicaţie pentru asta, cel puţin în opinia psihologului citat anul trecut de Ziarul Financiar:

„În România există o particularitate, aceea că avem foarte mulţi locuitori proprietari de locuinţe; prin urmare, există tineri care nici nu concep să se mute cu chirie şi aşteaptă până când au casa lor. Iar bărbaţii pleacă mai târziu de la casa părintească pentru că se simt mai confortabil atunci când mama le aduce în fiecare dimineaţă cafeaua şi le pregăteşte cina seara, nu vor să renunţe la acest confort“.

Chiar aşa să fie?

Tu la cât ai plecat de acasă?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *