De ce să vezi Soldații. Poveste din Ferentari

În primul rând pentru că neam de neamul tău nu a avut curaj să calce pe acolo. E locul în care până și taximetriștii înghit puternic în sec atunci când iau comanda. E zona aia în care oamenii locuiesc în cămine de nefamiliști. În ghetouri e raiul drogurilor și al infracționalității și tot ele alcătuiesc cel mai sărac cartier al Bucureștiului. Tot Ferentari e însă și locul în care oamenii își numără zilele în pachete de țigări, se nasc idile și prietenii, se poștesc seringi și ajutoare primite de la Asistența Socială. Totul printre munți de gunoaie, haite de câini și locuințe insalubre.

Nu te strâmba și nu-ți strânge buzele într-o grimasă. This is life în Ferentexas. Filmul e despre 2 tipi și povestea lor atipică de iubire. Atipică pentru locul în care se petrece, în primul rând. Atipică pentru prietenia asta apărută între niște clase sociale despre care nu prea crezi că au ce să își spună. Adi e antropolog și face un doctorat despre manele. Alberto este un fost pușcăriaș rom care îi deschide ușile pe la maneliștii pe care vrea să îi observe cel dintâi. Povestea lor începe și se termină acolo. Nu e nimic dur. Nu e nimic porno. Nu e nimic exhibiționist. Da. Practic, nu e nimic din ce te aștepți să vezi. E viață. E o poveste de dragoste bazată pe real life facts pentru că scenariul e inspirat din cartea omonimă a lui Adi Șchiop.

De departe personajul care duce tot filmul e Alberto sau Digudai cum i se spune lui la Ploiești. Nu știu cum poate bodyguardul ăsta să strângă în toată statura lui robustă atât de multă gingășie. Nu. Nu e deloc fioros cu toate tatuajele lui. E gingaș, autentic și răsfățat. Uneori e chiar suav. Asta a reușit să scoată Ivana Mladenovic dintr-un actor neprofesionist care a jucat în film, așa cum spune și el “pentru bani”.

Soldați Poveste din Ferentari intră în cinema din 2 februarie, coincidență sau nu, chiar în luna istoriei LBGT.

Dacă ești tolerant, îți va crește gradul de înțelegere și empatie. Dacă ești obtuz, îți va deschide mintea, în cazul în care nu ți-ai cumpărat locul în Rai deja de la Coaliția Pentru Familie.

 

 

1 comment
  1. Pare un film la care m-aş uita. Mulţumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *