Nu mai faci de serviciu pe școală, dar nici telefon nu mai pupi la ore

Una bună

Mai știți ziua aia din an când ne venea rândul să fim de serviciu pe școală? Nu mi-am dat seama atunci că practic era ca un fel de training pentru internship. La școala mea din inima Sălăjanului, ziua cu pricina era prilej de nervi la greu. Pentru mine. Nu, nu eram tocilară. Nu mai credeți tot ce auziți. 😛

Profesorii te rugau să îi ajuți să care lucruri. Să mergi să iei plicuri de nes din piață și cam orice comision ar fi putut fi făcut pe o distanță de câțiva zeci de metri pe raza școlii. Părinții veneau să te roage să chemi din cancelarie diverși diriginți sau profesori. Copiii lor îți trimiteau mesaje pe bilețele – nu, noi nu avem mobil, get over it! – să te prefaci că nu ai găsit profesorul căutat la cancelarie.

Și tot așa, non stop până când mi se lua și abia așteptam să mă așez dracului în bancă. Au dat elevii din coate și în anul de grație 2018 s-a scos ideea asta de paznic. Deci trainingurile pentru interni au luat oficial sfârșit. Generația Y și așa rebelă nu va mai fi obișnuită să take orders așa că boss, make your own coffee/pick up your suit from the store pentru că niciunul dintre copiii aștia nu îți va suporta accesele de autoritate.

Alta nașpa

Partea cu telefoanele mobile în clasă o să cam usture. CUM, nu mai facem un selfie cu INTEGRALA?! Ba da, dar DĂCÂT în pauză, când vei avea acces la telefoanele care de acum înainte vor sta la loc de cinste, departe de tine.

Ministrul educației zice că din cauza butonatului nu se mai uită nimeni la tablă/profesor. Elevii contraatacă și spun că tocmai din cauză că toate cursurile sunt boooooring, stau pe net. Asta e explicația pe care mi-a dat-o tipa care se ocupă de Consiliul Național al Elevilor. Ioana Băltărețu are curaj să fie președinte cu așa sistem de educație și vorbește extrem de argumentat. Tipa pune pe tapet dreptul la proprietate și nu prea o poți combate aici. Asta e partea în care mă laud cu interviul de la RFI.

Ministrul Educației spune de partea lui că: “nu cred că toate metodele de predare sunt învechite, pentru că s-au investit foarte multe resurse naționale și europene pentru formarea cadrelor didactice. Sistemul educației este într-o continuă mișcare, într-o continuă perfecționare. Refuz să cred că toți profesorii au metode învechite.”

Eu sunt de părere că atât ei, cât și ministrul au dreptate. In the end, nu ai cum să fii atent la ore din moment ce te holbezi în telefon și cu attention span-ul pe care îl au copiii ăștia, logic că un curs plictisitor predat de un profesor care nu are chef, nu are cum să îi captiveze.

Do not worry! Dacă vă iau ăștia telefonele, vă învățăm noi, 30+ -șii cum se comunică pe bilețele. Partea nașpa e că nu ai cum să le dai delete.

 

2 comments
  1. Reciproca este ca nici profesorii să nu intre cu telefonul la oră sau dacă da, să îl închidă pe parcursul orei…:) Iar în ce privește regulamentul școlar, nu cred că există vreo măsură a felului cum se aplică el, adică rapoarte de aplicare, de exemplu ale consiliilor de administrație (care să fie și publice), înaintate către inspectorate. Și o ultimă remarcă, pe subiect. Regulamentele de ordine interioară cum sunt cele școlare, ce regim legal au în raport cu sistemul legal general și cu Constituția? Este probabil ca unele din prevederile Regulamentelor școlare să fie anticonstituționale? PS. Am ascultat ambele intervenții la RFI. A bon entendeur salut!

    1. În primul rând mulţumim pentru aprecieri. În alt doilea rând, ca să nu aplicăm un dublu standard, chiar ar fi interesant să vedem profesori care îşi pun telefonul în acelaşi loc cu elevii. Aşa ar da un exemplu de bună practică. Totuşi, din punctul meu de vedere şansele ca aşa ceva să se întâmple sunt foarte mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *