Ioana Moldovan, fotojurnalist: Important este ca, atunci cand iti pui aparatul la ochi, sa fii onest

Ioana pare o tipa fragila cand o intalnesti pentru prima oara. Este extrem de calda si deschisa iar faptul ca e volubila te ajuta sa intri destul de rapid in conversatie cu ea.

Apoi iti ramane privirea la o fotografie de genul asta si iti dai seama ca ai de-a face cu un om special, extrem de curajos si tenace.

Ioana a fost pe teren in cele mai periculoase zone de conflict: la protestele din Turcia in piata Taksim,  la EuroMaidan si apoi prin intreaga Ucraina, a fost in Africa si in tabara iordaniana de refugiati de la Za’atari. Fotografiile ei spun povesti uneori dureroase, cel mai des curajoase.

Am intrebat-o despre fricile ei si mi-a spus ca cea mai mare teama nu apare efectiv pe teren, se confrunta cu ele abia dupa, in intimitatea propriei case.

Dacă poți să faci fotografii în zone de conflict, devine cumva datoria ta să mergi acolo.

Nu sunt de piatră. Cred că trebuie să învingi frica și să mergi mai departe. Frica e constructivă. Cred că te face mai atent la ce se întâmplă în jurul tău.

Fotoreportajele Ioanei apar mai mult in presa straina. Le puteti vedea pe Al Jazeera sau pe Vice. Au fost colaborari si cu RFI. Care e principala diferenta intre presa straina si cea din Romania?

Raspunsul nu e deloc o surpriza, dar creioneaza intr-un singur cuvant respectul pentru continutul quality pe care (nu) il acorda cea mai mare parte a presei din Romania.

Presa straina…plateste. Pot sa spun asta?

Ioana nu are doar fotoreportaje din zone de conflict. “Nu sunt andrenaline junkie” spune ea si dovada sta si proiectul pe care l-a inceput acum, cu portrete din cabinele actorilor care se pregatesc de spectacol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *